Coraz większy dostęp do produktów lokalnych z Małopolski
Konsumenci z Małopolski mogą być zadowoleni. Dzięki realizacji projektu Produkt Lokalny Małopolska mają coraz łatwiejszy dostęp do małopolskich produktów lokalnych. To wszystko za sprawą Fundacji Partnerstwo dla Środowiska i jej lokalnych partnerów, którzy przez pięć lat pracowali nad rozwojem systemu żywnościowego opierającym się na lokalnym produkcie. Właśnie zakończył się trzydniowy Festiwal Produktu Lokalnego z Małopolski, który był podsumowaniem uzyskanych efektów. Funkcjonujący lokalny system żywnościowy Produkt Lokalny z Małopolski (PLM) umożliwia konsumentom kupowanie produktów lokalnych bezpośrednio od rolników i producentów za pośrednictwem targów, klubów zakupowych oraz centrów lokalnej kultury kulinarnej. Fundacja współtworzyła system z ponad 154 rolnikami i producentami żywności, ponad 20 lokalnie działającymi organizacjami pozarządowymi, ponad 16 samorządami lokalnymi oraz z Małopolską Izbą Rolniczą i Małopolskim Urzędem Marszałkowskim.
W ramach Festiwalu zorganizowano konferencję nt. skalowalności lokalnych systemów żywnościowych, na której przedstawiono osiągnięcia projektu PLM, a także dyskutowano o skalowalności tego systemu w świetle raportu EIP-Agri. Drugi dzień Festiwalu przeniósł się do Chaty Kryspinów w Cholerzynie, gdzie odbywały się Targi Produktów Lokalnych oraz I Zjazd Klubów Zakupowych PLM. Zaproszeni rolnicy i producenci, a także przedstawiciele klubów zakupowych mieli okazję wymiany wspólnych doświadczeń podczas warsztatów z logistyki, promocji i wzajemnej sprzedaży. Wieczorem miała miejsce także uroczysta Gala Produktu Lokalnego, na której wyróżniono najbardziej zaangażowanych małopolskich rolników i producentów żywności. Ostatni dzień Festiwalu miał miejsce w Zakrzowie, w którym od początku realizacji projektu powstawał Inkubator Kuchenny. Najważniejszą częścią budynku, w którym mieści się Inkubator Kuchenny jest kuchnia wyposażona w urządzenia dużej gastronomii oraz chłodnię, z której korzystać mogą małe firmy przetwórstwa spożywczego oraz lokalni rolnicy. Otwarcie Inkubatora Kuchennego w Zakrzowie daje ogromną szansę małym przetwórcom żywności, którzy będą mogli przygotować i przetwarzać swoje produkty w dobrze wyposażonych i przygotowanych do tego celu, zgodnie z obowiązującymi przepisami, pomieszczeniach. Pozwoli to im spełnić wszelkie wymogi sanitarne nie inwestując własnych środków w urządzenia gastronomiczne, które będą wypożyczać w Inkubatorze Kuchennym i dzięki temu znacząco obniżą koszty wytworzenia swoich produktów. Głównym partnerem Fundacji zaangażowanym w budowę Inkubatora Kuchennego jest Lokalna Grupa Działania ,,Gościniec 4 Żywiołów”.
Więcej o znaczeniu produktów lokalnych możecie posłuchać w rozmowie Ewy Szkurłat z Radia Kraków z Prezesem Fundacji Partnerstwo dla Środowiska – Rafałem Serafinem.
Zachęcamy do obejrzenia zdjęć z naszego wydarzenia i obejrzenia relacji z otwarcia Inkubatora Kuchennego przygotowanego przez TVP Kraków!