Coraz większy dostęp do produktów lokalnych z Małopolski

Konsumenci z Małopolski mogą być zadowoleni. Dzięki realizacji projektu Produkt Lokalny Małopolska mają coraz łatwiejszy dostęp do małopolskich produktów lokalnych. To wszystko za sprawą Fundacji Partnerstwo dla Środowiska i jej lokalnych partnerów, którzy przez pięć lat pracowali nad rozwojem systemu żywnościowego opierającym się na lokalnym produkcie. Właśnie zakończył się trzydniowy Festiwal Produktu Lokalnego z Małopolski, który był podsumowaniem uzyskanych efektów. Funkcjonujący lokalny system żywnościowy Produkt Lokalny z Małopolski (PLM) umożliwia konsumentom kupowanie produktów lokalnych bezpośrednio od rolników i producentów za pośrednictwem targów, klubów zakupowych oraz centrów lokalnej kultury kulinarnej. Fundacja współtworzyła system z ponad 154 rolnikami i producentami żywności, ponad 20 lokalnie działającymi organizacjami pozarządowymi, ponad 16 samorządami lokalnymi oraz z Małopolską Izbą Rolniczą i Małopolskim Urzędem Marszałkowskim.

W ramach Festiwalu zorganizowano konferencję nt. skalowalności lokalnych systemów żywnościowych, na której przedstawiono osiągnięcia projektu PLM, a także dyskutowano o skalowalności tego systemu w świetle raportu EIP-Agri. Drugi dzień Festiwalu przeniósł się do Chaty Kryspinów w Cholerzynie, gdzie odbywały się Targi Produktów Lokalnych oraz I Zjazd Klubów Zakupowych PLM. Zaproszeni rolnicy i producenci, a także przedstawiciele klubów zakupowych mieli okazję wymiany wspólnych doświadczeń podczas warsztatów z logistyki, promocji i wzajemnej sprzedaży. Wieczorem miała miejsce także uroczysta Gala Produktu Lokalnego, na której wyróżniono najbardziej zaangażowanych małopolskich rolników i producentów żywności. Ostatni dzień Festiwalu miał miejsce w Zakrzowie, w którym od początku realizacji projektu powstawał Inkubator Kuchenny. Najważniejszą częścią budynku, w którym mieści się Inkubator Kuchenny jest kuchnia wyposażona w urządzenia dużej gastronomii oraz chłodnię, z której korzystać mogą małe firmy przetwórstwa spożywczego oraz lokalni rolnicy. Otwarcie Inkubatora Kuchennego w Zakrzowie daje ogromną szansę małym przetwórcom żywności, którzy będą mogli przygotować i przetwarzać swoje produkty w dobrze wyposażonych i przygotowanych do tego celu, zgodnie z obowiązującymi przepisami, pomieszczeniach. Pozwoli to im spełnić wszelkie wymogi sanitarne nie inwestując własnych środków w urządzenia gastronomiczne, które będą wypożyczać w Inkubatorze Kuchennym i dzięki temu znacząco obniżą koszty wytworzenia swoich produktów. Głównym partnerem Fundacji zaangażowanym w budowę Inkubatora Kuchennego jest Lokalna Grupa Działania ,,Gościniec 4 Żywiołów”.

Więcej o znaczeniu produktów lokalnych możecie posłuchać w rozmowie Ewy Szkurłat z Radia Kraków z Prezesem Fundacji Partnerstwo dla Środowiska – Rafałem Serafinem.

Zachęcamy do obejrzenia zdjęć z naszego wydarzenia i obejrzenia relacji z otwarcia Inkubatora Kuchennego przygotowanego przez TVP Kraków!   

IMG_1957 IMG_1935 — kopiaIMG_1934IMG_1972 IMG_1949 IMG_1945 IMG_1951IMG_1988IMG_1991IMG_2001 — kopiaIMG_2007IMG_2042 — kopiaIMG_2062 — kopiaIMG_2069 — kopiaIMG_2093IMG_2100IMG_2135IMG_2166IMG_2144 IMG_2175IMG_2187IMG_2150IMG_2191IMG_2200IMG_2203IMG_2205IMG_2156IMG_2210IMG_2218IMG_2223IMG_2245IMG_2256IMG_2262IMG_2264IMG_2281IMG_2331IMG_2336IMG_2354IMG_2426IMG_2441IMG_2448IMG_2453IMG_2464IMG_2414unnamedunnamed4unnamed0unnamed3unnamed5unnamed6unnamed8unnamed9unnamed56unnamed76unnamed564unnamed4332unnamed1unnamed2unnamed43unnamed45unnamed324unnamed342unnamed423unnamed432unnamedt4unnamede4tunnamedtetunnamed4t34certyfikatu212446611233377733331212212121212121212r9900088