Informacja ws. zgłaszania uwag do wytycznych Ministerstwa Zdrowia

14 maja br. w Warszawie odbyło się kolejne posiedzenie Podkomisji ds. zmian legislacyjnych dot. sprzedaży bezpośredniej produktów rolnych. Głównym tematem spotkania była dyskusja na temat przygotowanych przez Ministerstwo Zdrowia „Wytycznych Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw”, do których aktualnie można zgłaszać wszelkie uwagi i sugestie. Czas na zgłaszanie uwag do Głównego Inspektoratu Sanitarnego w Warszawie jest do 3 czerwca 2015 roku. Apelujemy o dokładne zapoznanie się z zaproponowanymi „Wytycznymi” w celu zweryfikowania zapisów. Czego brakuje? Co należy jeszcze doprecyzować? Co jest nie realne? Co utrudni wprowadzenie w życie „Wytycznych”? Co należy zmienić?
Zachęcamy do zgłaszania swoich propozycji za naszym pośrednictwem poprzez mail: biuro@fpds.pl lub bezpośrednio do Głównego Inspektora Sanitarnego na adres: inspektorat@gis.gov.pl

Znaczna część dyskusji dotyczyła nie tylko omawiania „Wytycznych”, ale również innych spraw, które dotyczą zmian legislacyjnych w sprzedaży bezpośredniej produktów lekko przetworzonych. Jak wiemy, w kwietniu 2015 roku zostały zmienione ustawy podatkowe, które pozwalają na prowadzenie sprzedaży bezpośredniej produktów lekko przetworzonych, pochodzących z własnych gospodarstw do kwoty 150 000 tys. euro. Do tej kwoty sprzedaż obłożona jest zryczałtowanym 2% podatkiem dochodowym. Więcej na ten temat pisaliśmy tutaj. Doceniamy zajęcie się tematem sprzedaży bezpośredniej produktów nieprzemysłowo przetworzonych i postępem w tej sprawie. Zwracamy jednak uwagę, na to, że ustawa ta wymaga poprawek. Jeśli chodzi o drugie rozporządzenie dot. dostaw bezpośrednich produktów lekko przetworzonych pochodzenia zwierzęcego (bez przetworów mięsnych) – jest w trakcie notyfikacji w Komisji Europejskiej.

Jeśli masz jakieś pytania lub opinie, podziel się z nami na Facebooku lub napisz do nas!