FESTIWAL SZWAJCARSKI „SIŁA REGIONÓW” – z Produktem Lokalnym w Małopolsce
W sobotę 20 maja 2017 r. Fundacja Partnerstwo dla Środowiska, wspólnie z partnerami zaprasza całe rodziny na festyny, warsztaty, pokazy prezentujące dokonania projektu i dające możliwość wspólnego świętowania z produktem lokalnym.
Będą to:
Wiosenny Festyn Produktu Lokalnego,
organizator: Klub Zakupowy Koszyk Lisiecki,
adres: Cholerzyn 362,
32-060 Cholerzyn,
godz. 12.00-20.00.
W programie:
godz. 12.00 – 20.00 prezentacja produktów lokalnych,
godz. 12.00 – 16.00 zabawy i konkursy dla dzieci
godz. 16.00 konkurs kulinarny dla Stowarzyszeń, Kół Gospodyń Wiejskich oraz uczniów Szkół Gastronomicznych
godz. 17.00 pokaz kulinarny
godz. 18.00 rozdanie nagród
godz. 18.30 biesiada z produktem lokalnym – zespoły regionalne, ognisko, produkty lokalne
Wiosenny Festyn Produktu Lokalnego
organizator: Marchewka Bistro,
adres: Nowohuckie Centrum Kultury, Kraków, al. Jana Pawła II 232,
godz. 12.00 -20.00.
W programie:
godz. 12.00 – 20.00 prezentacja produktów lokalnych,
godz. 12.00 – 16.00 zabawy i konkursy dla dzieci
godz. 16.00 konkurs kulinarny dla Stowarzyszeń, Kół Gospodyń Wiejskich oraz uczniów Szkół Gastronomicznych
godz. 17.00 pokaz kulinarny
godz. 18.00 rozdanie nagród
godz. 18.30 biesiada z produktem lokalnym – zespoły regionalne, ognisko, produkty lokalne
Dzień otwarty w Inkubatorze kuchennym,
organizator: Spółdzielnia „Smaki Gościńca”,
adres: Zakrzów 175,
34-145 Zakrzów,
godz. 10.00 – 17.00.
W programie:
- oprowadzenie po Inkubatorze Kuchennym – prezentacja urządzeń oraz funkcji inkubatora kuchennego
- prezentacja filmu + pokaz zdjęć
- informacja na temat możliwości pozyskania środków unijnych z programu Leader za pośrednictwem LGD Gościniec 4 Żywiołów
Oprowadzenie rozpocznie się o godz.10.00 , kolejne odbywać się będą o każdej pełnej godzinie. Goście poczęstowani zostaną przysmakami wyprodukowanymi w inkubatorze kuchennym.
- Godz. 10.00, 12.00, 15.00 – warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych – pierogi, zawijaski drożdżowe, kruche ciasteczka
- Godz. 15.00 – pokaz tłoczenia olejów
Gospodarzami dnia otwartego będą rolnicy i producenci z terenu Gościńca 4 Żywiołów. Swoją działalność zaprezentuje min. Ekopoletko Stryszów – będzie można zakupić ekologiczne sadzonki warzyw i ziół oraz ekologiczne przetwory.
Warsztaty ze staropolską kuchnią
organizator: Spółdzielnia Socjalna „Dolina Raby”,
adres: Chrostowa 1B,
32-742 Sobolów,
godz. 11.00-15.00.
W programie:
- 12:00 – warsztat o Franciszku Kulczyckim oraz kawie w staropolskich przepisach i literaturze
- 13:30 – o produktach Klubu Zakupowego „Dolina Raby” opowiedzą producenci
- Degustacja produktów Klubu Zakupowego „Dolina Raby”
- Zwiedzanie Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej oraz kuchni Spółdzielni
Sobota z krową i ekologią na wsi
organizator: Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej,
adres: 33-114 Rzuchowa 1,
godz. 13.00-17.00.
W programie:
- spotkanie z krową i rolnikiem
- zajęcia dla dzieci w ogródku edukacyjnym
- warsztaty z robienia rozsad i pikówek
- konkursy na rozpoznawanie po smaku i zapachu warzyw oraz ziół
- rolnictwo ekologiczne konta konwencjonalne – pokazy praktyczne
- Klub zakupowy od środka – zasady współpracy
- warsztaty z gotowania w studio kuchennym
Dzień otwarty produktu górskiego
organizator: Stowarzyszenie Szlak Oscypkowy,
adres: Zakopane, ul. Karłowicza, na terenie Lapidarium Tatrzańskiego Parku Narodowego,
godz. 12.00-15.00.
W programie:
- Prezentacja produktów górskich (sery, miody, herbaty itp..)
- Degustacja produktów dostępnych w Klubie Zakupowym “Półka Karpacka”
- zwiedzanie wystawy dotyczącej pasterstwa w górach
Dzień targowy z produktem lokalnym
organizator: Targ Pietruszkowy,
adres: ul. Kalwaryjska 9-15, Kraków,
godz.8.00-12.00.
W programie:
- Indywidualne spotkania z rolnikami
- PaczkaPietruszkowa.pl –żywność ekologiczna on-line, czyli jak dostarczyć żywność od rolnika do konsumenta. Stoisko informacyjne.
- Degustacja produktów bezpośrednio od rolników.
Afrodyzjaki od Rolnika – Targ Produktów Lokalnych
organizator: Stowarzyszenie Gościniec 4 żywiołów,
adres: Lanckorona, Rynek,
godz. 10.00-17.00.
W programie:
- Spotkania z lokalnymi producentami i przetwórcami: – sery, pierogi, chleby , przetwory i słodkości
- Prezentacja produktów: przepisy, degustacje, warsztaty
- Siła tradycji – spotkania z lokalnymi rzemieślnikami i twórcami
WSTĘP WOLNY
www.programszwajcarski.gov.pl
Wydarzenie współfinansowane przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej