Jarmuż, niedoceniony przodek kapusty – certyfikowane gospodarstwo AS-BIO
Historia tego miejsca sięga czasów powojennych, kiedy dziadek obecnej właścicielki Pani Katarzyny Chorązki postanowił stworzyć własne gospodarstwo. Jako jeden z pierwszych wyhodował piękne petunie, begonie, aromatyczne i soczyste pomidory Rubin czy kalafiory Andes, z których do dziś słynie gospodarstwo z Goszyc. Skąd wziął się pomysł na ekologiczną produkcję? Zaczęło się od spotkań z matkami poszukującymi zdrowych produktów dla swoich dzieci. To za ich sprawą produkcja rozrosła się do dzisiejszych rozmiarów, dając odbiorcom ofertę pełną ekologicznych i smacznych warzyw i owoców takich jak marchew, pietruszka, buraki, kapusta, sałata, brokuły, kalarepa, pomidory, ogórki, jabłka, truskawki czy popularny ostatnio jarmuż, wpływający pozytywnie na wygląd skóry i zapobiegający wielu groźnym chorobom, takim jak nowotwory i choroby serca. W AS-BIO nie tylko rośliny dostają to co najlepsze – również trzoda chlewna i drób karmione są samodzielnie wyprodukowaną paszą. Dlatego ekologiczne gospodarstwo AS-BIO otrzymało certyfikat Produkt Lokalny z Małopolski, przyznawany przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska. Certyfikat potwierdza, że w gospodarstwie stosuje się ekologiczne metody uprawy warzyw i owoców.
Rodzina Chorązkich swoje produkty sprzedaje m.in. bezpośrednio w gospodarstwie oraz na lokalnych targach, a także dostarczają produkty do wielu sklepów ekologicznych i przedszkoli na terenie Krakowa. Szczegółowa lista, gdzie można zakupić produkty znajduje się na ich stronie internetowej.
Gospodarstwo ekologiczne „AS-BIO”
Goszyce 56a, 32- 010 Kocmyrzów k/Krakowa
tel.: 12 387 16 26
www.asbio.eu