Lokalnie, smacznie i zdrowo – wiosenna odsłona kampanii Produkt Lokalny z Małopolski

Tydzień przed Wielkanocą Krakowian czeka prawdziwe kulinarne święto lokalnej żywności. Wydarzenie jest unikatowe w skali regionu. Poza promocją produktów sygnowanych marką Produkt Lokalny z Małopolski, ma zachęcić mieszkańców Nowej Huty do odwiedzenia nowo tworzonego Centrum Lokalnej Kultury Kulinarnej – Marchewka Bistro.

Tradycyjne wędliny, soki tłoczone, sery górskie, pasztety z fasoli, chleby na naturalnym zakwasie, ciasta i ciasteczka – już od 28 marca wszystkie te produkty będą dostępne na Targu Wielkanocnym, organizowanym przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska w ramach projektu Produkt Lokalny Małopolska.

Celem jest popularyzacja  idei  zdrowego odżywiania i zachowań pro-ekologicznych oraz przede wszystkim promocja pysznego jedzenia, które pochodzi od lokalnych, małopolskich rolników i producentów.

Jednym z ważnych etapów promujących projekt jest cykl wydarzeń edukacyjnych, które odbywać się będą na terenie Nowej Huty. Obecnie przygotowujemy się do otwarcia Centrum Lokalnej Kultury Kulinarnej – Marchewka Bistro – lokalu, w którego menu znajdą się produkty od lokalnych rolników i producentów.
Otwarcie już niedługo, a tymczasem dla miłośników lokalnego jedzenia organizujemy Targ Wielkanocny. W kolejnych miesiącach zachęcamy do udziału w wydarzeniach związanych z tematyką ekologii, sprawiedliwego handlu i ochrony środowiska.

Podczas obchodów Dnia Ziemi zorganizujemy m.in. warsztaty permakulturowe dla rodzin z dziećmi oraz wspólnie z mieszkańcami Nowej Huty zagospodarujemy zieloną przestrzeń wokół Marchewki Bistro. Odbędzie się również premiera filmów o małopolskich producentach tradycyjnej i ekologicznej żywności, zrealizowanych przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska.
Światowy Dzień Sprawiedliwego Handlu przyniesie spotkania z małopolskimi wytwórcami produktów lokalnych oraz wykłady na temat produktów Fair Trade.
5 czerwca spotkamy się w ramach Światowego Dnia Ochrony Środowiska – zorganizujemy kreatywne warsztaty upcyklingowe  dla dzieci i młodzieży.

Na wszystkich wydarzeniach nie zabraknie także dobrego, lokalnego jedzenia od małopolskich producentów. To tylko niektóre z wydarzeń, które będziemy organizować w nowym sezonie, nie zabraknie nas także na znanych lokalnych targach i festiwalach.

Śledź na bieżąco naszą stronę internetową oraz profil na Facebooku – czekają na Was również ciekawe konkursy kulinarne!