Philip Lymbery – autor książki Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa w Nowej Hucie w Marchewka Bistro

Seminarium_z_autorem_Farmagedon_Nowa_Huta

Znaczna część mięsa na półkach supermarketów kryje mroczny sekret, którego nie znajdziesz na etykiecie – sposób, w jaki zostało wyprodukowane. Jeśli nie jest Ci obojętny los zwierząt hodowlanych oraz chcesz dowiedzieć się jakiej jakości mięso spożywasz na co dzień – przyjdź na seminarium z autorem Philipem Lymbery do Marchewka Bistro, przy al. Jana Pawła II 232. Seminarium odbędzie się 13 maja, o godz. 16.00. Wstęp bezpłatny.

Phliip Lymbery w swojej książce przedstawia cały proces „od kuchni”, a także jego skutki dla ludzi, zwierząt i planety. Pokazuje, jak umyślnie pogarszana jest jakość jedzenia, które trafia na nasze stoły: od sztucznego przyspieszania wzrostu zwierząt poprzez stosowanie ogromnych ilości środków chemicznych, antybiotyków, leków hormonalnych, po nadprodukcję zboża na paszę. Jego książka Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa jest wezwaniem do dostrzeżenia w chowie przemysłowym jednego z najbardziej przerażających przejawów marnowania żywności, cierpienia zwierząt, wymierania zagrożonych gatunków, zanieczyszczenia wód oraz rosnącej liczby chorób cywilizacyjnych. To książka, która otwiera oczy i skłania do głębokiej refleksji nad tym, do czego w dzisiejszym świecie sprowadza się chów przemysłowy zwierząt i co tak naprawdę jemy.

Seminarium organizowane jest przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska, w ramach realizacji projektu Produkt Lokalny Małopolska, którego celem jest propagowanie małych gospodarstw rolnych i lokalnego przetwórstwa jako szansy rozwoju gospodarczego regionu. Już niedługo w Nowej Hucie Fundacja Partnerstwo dla Środowiska otworzy Centrum Lokalnej Kultury Kulinarnej – Marchewka Bistro – seminaria, warsztaty, targi oraz akcje edukacyjne będą jego częścią.

O autorze:

Philip Lymbery jest aktywnym działaczem na rzecz ochrony zwierząt hodowlanych oraz prezesem Compassion in World Farming (CIWF), międzynarodowej organizacji, której misją jest promowanie dobrostanu zwierząt na całym świecie. Przyczynił się do znaczących zmian w prawie regulującym warunki chowu kur oraz świń. Prowadził też rozmowy z przedstawicielami przemysłu hodowlanego, których efektem było zmniejszenie eksportu żywego inwentarza z Wielkiej Brytanii. Prywatnie Lymbery jest wielkim miłośnikiem przyrody i dyplomowanym specjalistą od obrączkowania ptaków. Żyje we wsi Hampshire z żoną, pasierbem, psem ratowniczym i stadem kur, które udało mu się uchronić przed chowem klatkowym.

Farmagedon

Więcej informacji o książce na stronie activeandeco.com

Zapraszamy serdecznie na seminarium z autorem. Dla uczestników wydarzenia przygotowujemy bezpłatny „marchewkowy” poczęstunek z produktów lokalnych!

Dołączcie również do wydarzenia na Facebooku!