Produkt Lokalny Małopolska w Sanoku

Konferencja podsumowująca rezultaty projektu Alpy Karpatom

plm

W dniach 25-26 października w Sanoku odbędzie się konferencja podsumowująca rezultaty projektu Alpy Karpatom, który realizowano w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (więcej na stronie: www.alpykarpatom.pl). Podczas konferencji, Prezes Fundacji Partnerstwo dla Środowiska – Rafał Serafin przedstawi doświadczenia w budowaniu lokalnych systemów żywnościowych.

– Budując system sprzedaży „Produkt Lokalny z Małopolski” korzystaliśmy z doświadczeń i wiedzy partnera Szwajcarskiego – organizacji Le Réseau Echanges – Développement Durable (REDD) (www.redd.pro). Przenieśliśmy na grunt Małopolski założenia zawarte w  Poradniku FAO – system „Człowiek – Produkt – Miejsce”, który przygotował nasz szwajcarski partner – zaznacza Rafał Serafin.

W Szwajcarii, tak jak i we wielu innych krajach Europy i poza nią, podejmuje się działania na rzecz „skracania łańcucha dostaw żywności” czyli tworzenia możliwości zakupów żywności bezpośrednio od producenta (więcej o KŁŻ – Krótkich Łańcuchach Żywności). Wymaga to współpracy pomiędzy producentami, konsumentami oraz innymi organizacjami publicznymi i niepublicznymi, które mają bezpośredni wpływ na produkcję, transport i sprzedaż żywności. W tym obszarze nie wystarczą działania „w pojedynkę”, lecz potrzebne są działania systemowe.

Zachęcamy do zapoznania się z  Raportem Grupy Fokusowej EIP-Agri dotyczącym sposobów tworzenia i uzyskiwania wsparcia dla wspólnych działań, w których więcej niż jeden rolnik, producent żywności, organizacja lub osoba zgadzają się na współpracę w celu opracowania krótkich łańcuchów dostaw żywności dla obopólnych korzyści producenta i konsumenta: RaportZałączniki.