Marka lokalna Smaki 4 Żywiołów

Smaki 4 Żywiołów to marka lokalna tworzona przez Stowarzyszenie Gościniec 4 Żywiołów w ramach realizacji przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska projektu Produkt Lokalny z Małopolski. Marka Smaki 4 Żywiołów skupia znakomite produkty pochodzące z terenu czterech gmin: Lanckorony, Kalwarii Zebrzydowskiej, Stryszowa oraz Mucharza.

Smaki_4_Zywiolow_logo

Tradycyjne receptury i smaki z lokalnej kuchni

Żywność wytwarzana jest przez lokalnych producentów. Wszystkie produkty są naturalne, nie zawierają konserwantów ani ulepszaczy. Ich cechą charakterystyczną są tradycyjne receptury, ekologiczne surowce oraz mała skala produkcji przez co każdy produkt jest znakomity, pełen smaków regionu, miłości do gotowania i tradycji.

Jakie produkty wchodzą w skład marki Smaki 4 Żywioły?

  • Niedźwiedzie Przysmaki – pyszne pesto z czosnku niedźwiedziego. Zawiera witaminę C, ma działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi. I co najważniejsze jest bardzo smaczne. Pasta z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem oleju, bryndzy, orzechów włoskich, słonecznika bądź wyłącznie soli. Najlepiej smakuje wiosną ze względu na okres kwitnienia jej głównego składnika. Pastę dodawać można do zup, sosów, sałatek, najlepiej jednak smakuje z pajdą świeżego żytniego chleba.
  • Zakwasy i barszcze – delikatny zakwas na żur, wytwarzany z naturalnych składników według staropolskiej tradycji z dodatkiem dużego kawałka serca gospodyni. Naturalny barszcz czerwony doskonały do picia na gorąco i zimno. Poza walorami smakowymi charakteryzuje się właściwościami pro zdrowotnymi takimi jak poprawa działania układu trawiennego i poprawa odporności.
  • Syropy i miody – polecamy w szczególności syrop z mlecza, w którym miodek pozyskiwany jest z kwiatów mniszka lekarskiego zbieranego przedpołudniową porą na gościńcowych łąkach. Jego kolor, konsystencja i smak przypominają miód. Poza wspaniałym smakiem charakteryzuje się właściwościami leczniczymi. Stosowany w celu łagodzenia kaszlu, przyśpiesza także gojenie się ran, oczyszcza organizm z toksyn i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. Ciekawy jest także syrop z kwiatu bzu, który ma właściwości przeciwgorączkowe i moczopędne, dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne. Zawiera dużą ilość olejków eteryczne oraz związki wapnia, sodu, potasu i żelaza. Działanie syropu z kwiatów bzu doceniane było już przez nasze prababcie – na zimę łyżka syropu dodana do ciepłej herbaty pozwoli zachować zdrowie i uchroni nas przez wirusami, w ciepłe dni znakomicie smakuje jako dodatek do chłodnych napoi. Syrop z pokrzywy i mięty to syrop o słonecznej barwie doskonały do przygotowania delikatnych i orzeźwiających napojów o posmaku mięty, bogaty w witaminy i niektóre minerały, dobry na każdą porę roku. Syrop z babki lancetowatej doskonały jest do przygotowania delikatnych i orzeźwiających napojów, usuwa toksyny z organizmu i działa przeciwbakteryjnie. bogaty w witaminy i niektóre minerały, dobry na każdą porę roku. Jeśli chodzi o miody to polecamy miód z Kalwarii. Jest to miód z pasieki pana Mirochy, liczącej 60 uli. Znajduje się w Kalwarii Zebrzydowskiej słynącej z dróżek obsadzonych lipami, na których latem grają pszczoły. Pszczelarz nie stosuje żadnych chemicznych pożywek, cały proces powstawania miodu jest ekologiczny. Efekt końcowy zależy wyłącznie od warunków pogodowych, miód zawsze smakuje niepowtarzalnie. W ofercie miody lipowe, spadziowe, mniszkowie i wielokwiatowe, a także miody pitne.
  • Oleje tłoczone na zimno – w różnych wariantach: rzepakowy, sezamowy, z czarnuszki,  lniany oraz kokosowy. Wysokiej jakości, nieoczyszczone, tłoczone na zimno oleje roślinne są doskonałym i bardzo cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, potocznie nazwanych również witaminą F, których organizm ludzki nie może sam wytworzyć, a które muszą być dostarczone z pożywieniem. Świeże, tłoczone na zimno i nieoczyszczone oleje roślinne odznaczają się delikatnym smakiem i aromatem, typowym dla nasion, z których zostały wytłoczone.
  • Chleby – wszystkie robione są na naturalnym zakwasie. Chleby pieczone są z mąki pszenno żytniej na domowym zakwasie ze słonecznikiem, dynią, siemieniem lnianym, pszenicą. Wyrabiany z ogromną starannością przez miłośniczkę polskiej kuchni. Długo zachowuje świeżość, choć najczęściej znika w mgnieniu oka.
  • Suszony kwiat bzu czarnego – Suszone kwiaty w postaci sypkich ziół. Genialne do przyrządzenia w postaci herbaty czy naparu, mają miodowy posmak.  Napary z kwiatów działają rozgrzewająco, napotnie i pomagają odkrztuszać wydzielinę z oskrzeli. Najlepiej działają w połączeniu z maliną i kwiatostanem lipy.
  • Poleśniki – pyszne krokiety z oryginalnymi nadzieniami i chrupiącą panierką. Swoje smakowite ciasto zawdzięczają jajom od wiejskich kur. Dzięki bogatej ilości wariantów nadzienia można z nich tworzyć mieszankę smaków, które nigdy się nie znudzą.
    Pierogi – ręcznie lepione. Delikatne i puszyste pierogi. Lekkie i własnoręcznie wyrabiane ciasto, z doskonałymi farszami, zarówno na słodko, jak i na słono.
  • Wionki Jastrząbskie – pieczywo w kształcie wianuszków wypiekane w Jastrzębi – wiosce tematycznej trzech wionków. W zależności od gustu wypiekającego może być z ciasta drożdżowego, kruchego, na słodko lub słono, z makiem, czosnkiem, ziołami lub kruszonką – łączy je okrągły kształt i miejsce w jakim powstają.
  • Sakiewki drożdżowe – delikatny brokuł w towarzystwie pokrzywy lub czosnku niedźwiedziego zapiekany  w aromatycznym cieście drożdżowym.
  • Paszteciki – z czosnkiem niedźwiedzim, ze szpinakiem, z kapustą i boczkiem oraz z brokułami. Wszystko ręcznie robione z naturalnych produktów, takich jak: mąka pszenna, drożdże, jaja, mleko, sól, w zależności od wariantu: czosnek niedźwiedzi, pokrzywa, brokuły, ziemniaki, szpinak, kapusta, boczek, twaróg.
  • Pierogi krucho–drożdżowe – w różnych wariantach: ruskie, z kapustą i boczkiem,  krucho – drożdżowe. Kruche pierogi z aksamitnym nadzieniem serowo ziemniaczanym z lekką nutka zasmażanej cebulki lub kapustki z boczkiem pachnącym starodawną wędzarnią przypomną ci smak babcinej kuchni.
  • Krówkowe Babusie – pieczywo w kształcie wianuszków wypiekane w Jastrzębi – wiosce tematycznej trzech wionków. W zależności od gustu wypiekającego może być z ciasta drożdżowego, kruchego, na słodko lub słono, z makiem, czosnkiem, ziołami lub kruszonką- łączy je okrągły kształt i miejsce w jakim powstają.

Od kogo pochodzą produkty?

  • Gospodarstwo agroturystyczne u Maciejowej – przetwory owocowo – warzywne oraz wypieki. Gospodarstwo znajduje się w powiecie wadowickim i słynie głównie z niesamowitych przetworów owocowo – warzywnych, a także wszelkiego rodzaju soków i syropów. Najsłynniejsze przetwory to sorbet z róży, truskawka w sosie z bzu czarnego oraz syrop z miętą i pokrzywą. W gospodarstwie uprawiane są także niesamowite, pachnące zioła, stosowane w polskiej kuchni, a także organizowane warsztaty edukacyjne. Gospodarstwo prowadzi Maciej Szymanowski wraz z mamą. Maciej Szymanowski to człowiek – orkiestra. Doktorant na wydziale Technologii Żywności UR w Krakowie, wieloletni drużynowy w ZHP, a także producent przetworów. Swoją wiedzę wykorzystuje prowadząc szkolenia z zakresu technologii żywności i HACCP w Inkubatorze Kuchennym oraz w zakładach spożywczych. Pasjonuje go wszystko co związane jest z jedzeniem. Ukończył także studia zielarskie i swoją wiedzą dzieli się prowadząc warsztaty edukacyjne.
  • Firma Lasek Monika Kadela – chleb, przetwory, wypieki oraz miody. Mistrzyni chleba wieloziarnistego i domowych ciast. Piecze wspaniałe szarlotki i pyszne, półkruche rogaliki z jabłkami. Razem z mężem prowadzi także pasiekę.
  • Gospodarstwo tradycyjne Marii Bogdanowskiej – pomidory. Gospodarstwo Pani Marii Bogdanowskiej słynie z pomidorów różnych odmian. Szczególną popularnością cieszą się pomidory – malinówki, które w sezonie mają grono stałych smakoszy.
  • Tłocznia olejów Dobra Natura – oleje tłoczone na zimno. Stefan Wójcicki to niezwykle ciekawy człowiek, który wyspecjalizował się w tłoczeniu olejów na zimno. Jego mobilna mini – tłocznia stają się atrakcją wszędzie tam, gdzie się pojawia. Pan Stefan tłoczy nierafinowane oleje z lnianki, czarnuszki, rzepaku, ostropestu, kokosu, a także – na zlecenie, dyni i sezamu.
  • Gospodarstwo tradycyjne Anastazji Przywary – owoce, w szczególności maliny, borówki i truskawki. W gospodarstwie pani Anastazji znajdziemy sezonowe owoce w wielu gatunkach. Pani Anastazja znana jest także z niesamowitej konfitura różana oraz płatków róży w cukrze, idealnych do herbaty.
  • Gospodarstwo agroturystyczne Nad Potokiem Józef Kaliczak – owoce, warzywa i wypieki. Małe gospodarstwo 1,5 hektarowe położone jest w centrum Stryszawy, u podnóża góry Jaworzyna (849 m n.p.m. ). Z tyłu domu piękne łąki i lasy. Uprawia się tutaj warzywa i owoce. A w otaczających lasach zbiera smaczne grzyby, jagody oraz jeżyny.

Gdzie można zakupić produkty marki Smaki 4 Żywiołów?

Przede wszystkim na terenie czterech gmin: w Lanckoronie, Kalwarii Zebrzydowskiej, Stryszowie oraz w Mucharzu, bezpośrednio u producentów oraz w gospodarstwach. W sezonie co dwa tygodnie odbywa się lokalny targ Afrodyzjaki od Rolnika na lanckorońskim rynku. Niektórzy rolnicy, cyklicznie odwiedzają także Targ Pietruszkowy w Podgórzu oraz biorą udział w innych wydarzeniach organizowanych w ramach projektu Produkt Lokalny Małopolska.

Legalne przetwarzanie produktów z gospodarstw

W Stryszowie powstanie także Inkubator Kuchenny, który ułatwi rolnikom z tamtych regionów legalnie przetwarzać produkty pochodzące z własnego gospodarstwa. Budowa Inkubatora wciąż trwa, dla rolników została otwarta kuchnia tymczasowa w Świnnej Porębie. W ramach modernizacji i przygotowań do odbioru zaopatrzono kuchnie w urządzenia gastronomiczne oraz urządzenia do pakowania i etykietowania. Dzięki czemu rolnicy oraz producenci mogą legalnie wytwarzać i przetwarzać swoje produkty. W kuchni tymczasowej w Świnnej Porębie powstają takie produkty jak: różnego gatunku chleby na zakwasie, ciasta i ciasteczka, produkty garmażeryjne, pesta ziołowe oraz syropy cukrowo ziołowe.

Kontakt
Stowarzyszenie Gościniec 4 Żywiołów
Adres: LGD Gościniec 4 żywiołów , 34-143 Lanckorona 587
E-mail: lgd.gosciniec@gmail.com
Telefon: 33 843 62 18
www.gosciniec4zywiolow.pl
Polub: Facebook/smaki4zywiolow