Certyfikat Produkt Lokalny z Małopolski rośnie w siłę

A tą siłą są nasi wspaniali małopolscy rolnicy i producenci, którzy wspólnie z nami rozwijają markę regionalną Produkt Lokalny z Małopolski. Wczoraj, w naszym ekologicznym lokalu Marchewka Bistro odbyło się już trzecie uroczyste wręczenie certyfikatów kolejnej grupie wytwórców.

Wśród uhonorowanych są:
Przetwórstwo Mięsne „PŁATEK” Sp.j. z Nowej Wsi Szlacheckiej (certyfikat otrzymali za 7 produktów: szynka wiejska wędzona, sopocka wędzona, baleron wędzony, boczek wędzony bez żeberek, kiełbasa wiejska extra, kiełbasa małopolska oraz kiełbasa lisiecka)
F.P.H.U. OIKOS Marcin Wójcik z Krzywej (certyfikat za szereg produktów z młodej wołowiny, z wołowiny, cielęciny oraz jagnięciny)
ZPO Sok z Gór Janusz Koza z Łącka (certyfikat za sok z gór jabłkowy 100% sok tłoczony z Łącka oraz za sok z gór jabłkowo-gruszkowy 100% sok tłoczony z Łącka)
Fasolowe Królestwo Babci i Wnuków Janina Molek z Tropia (certyfikat za pasztet z fasoli z grzybami leśnymi oraz za pasztet z fasoli z marchewką)

Certyfikat otrzymali także rolnicy z gospodarstw:
– Gospodarstwo Ekologiczne Lucyna Gaweł z Woli Batorskiej,
– Gospodarstwo Ekologiczne Stanisław Fiema z Niepołomic,
– Gospodarstwo Ekologiczne Jan Czaja z Janowic koło Zakliczyna,
– Tradycyjne Gospodarstwo Rolne Jan Gorzkowski z Zastowa.

Wszystkim serdecznie gratulujemy i zachęcamy kolejnych wytwórców do włączenia się w tworzenie znakomitej marki Produkt Lokalny z Małopolski.

Celem certyfikatu Produkt Lokalny z Małopolski jest wyróżnienie produktów wysokiej jakości, produkowanych na terenie Małopolski. Zależy nam, aby znak pomarańczowej gwiazdki ułatwił konsumentom codzienne zakupy, a najlepszych producentów wsparł w rozwoju swojej działalności na konkurencyjnym rynku.

Certyfikatem wyróżniamy te gospodarstwa i produkty, które są nierozerwalnie związane ze swoim miejscem pochodzenia, same produkty i ich składniki są w pełni identyfikowalne, a ich wyjątkowy smak zawdzięczają warunkom przyrodniczym Małopolski i tutejszej tradycji. Zasady certyfikacji autentyczności produktów przetworzonych oraz gospodarstw rolnych, z których pochodzą produkty nieprzetworzone są opisane w dokumencie „Zasady funkcjonowania regionalnego systemu sprzedaży produktów lokalnych Produkt Lokalny  z Małopolski”.