Projekt Produkt Lokalny Małopolska: rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski realizowano od sierpnia 2011 roku do kwietnia 2017 roku, ze środków Szwajcarsko – Polskiego Programu Współpracy.
Zobacz naszą broszurę opisującą System (model) Produkt Lokalny z Małopolski.
Cel
Celem projektu było propagowanie lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa produktów rolnych jako sposobu na przyspieszenie rozwoju słabo rozwiniętych obszarów wiejskich w Małopolsce.
Adresaci
Efekty
Efektem projektu to funkcjonujący lokalny system żywnościowy pn. Produkt Lokalny z Małopolski (PLM). Jest to model, który stanowi punkt odniesienia i wzorzec dla ustanawiania, udoskonalania i rozwijania systemu zbiorowej sprzedaży żywnościowych produktów wprost od rolników i producentów – w formule, która przyczynia się do rozwoju obszarów wiejskich ponieważ autentyczność i jakość produktów są bezpośrednio związane z producentem oraz miejscem pochodzenia. Wypracowane doświadczenia i rozwiązania można zastosować wszędzie tam gdzie jest możliwość i potrzeba łączenia małych i rozproszonych geograficznie gospodarstw rolnych i przetwórców żywności z konsumentami, którzy zabiegają o dostęp do jakościowych produktów żywnościowych bezpośrednio od producenta. System PLM lączy producentów i konsumentów poprzez różne kanały dystrybucji. Najważniejsze to Kluby Zakupowe, Targi oraz Centra Produktu Lokalnego (np. Bistro Marchewka). Szczegóły: Raport Finalny Projektu.
Elementy Modelu PLM
Budżet
Całkowity rozliczony koszt projektu to 13.843.719,90 PLN, w tym dotacja w wysokości 12.610.604,31 PLN ze strony Szwajcarsko – Polskiego Programu Współpracy oraz wkład własny w wysokości 1.233.115,59 PLN
Masz pytania? Zadaj je! Zapraszamy do zakładki Kontakt lub napisz do nas na Facebooku.
Copyright © 2024 | Fundacja Partnerstwo dla Środowiska