Celem certyfikatu Produkt Lokalny z Małopolski jest wyróżnienie produktów wysokiej jakości, produkowanych na terenie Małopolski. Zależy nam, aby znak pomarańczowej gwiazdki ułatwił konsumentom codzienne zakupy, a najlepszych producentów wsparł w rozwoju swojej działalności na konkurencyjnym rynku.
Certyfikatem wyróżniamy te gospodarstwa i produkty, które są nierozerwalnie związane ze swoim miejscem pochodzenia, same produkty i ich składniki są w pełni identyfikowalne, a ich wyjątkowy smak zawdzięczają warunkom przyrodniczym Małopolski i tutejszej tradycji. Zasady certyfikacji autentyczności produktów przetworzonych oraz gospodarstw rolnych, z których pochodzą produkty nieprzetworzone są opisane w dokumencie „Zasady funkcjonowania regionalnego systemu sprzedaży produktów lokalnych Produkt Lokalny z Małopolski”.
Wytyczne kwalifikacyjne dla produktów przetworzonych:
Kryteria dla gospodarstw rolnych, z których pochodzą produkty nieprzetworzone:
* Gospodarstwa posiadające certyfikat rolnictwa ekologicznego, bądź prowadzenia produkcji integrowanej, są zwolnione z konieczności przeprowadzania audytu certyfikującego w ramach Systemu, pod warunkiem przedstawienia aktualnych dokumentów zaświadczających.
Skład Rady przyznającej certyfikat Produkt Lokalny z Małopolski:
Jesteś producentem lub rolnikiem z Małopolski? Chciałbyś dołączyć do naszego projektu i certyfikować swoje produkty? Przejdź do zakładki Przewodnik dla wytwórców.
Chcesz wiedzieć jakie są aktualne certyfikowane produkty i gospodarstwa z Małopolski? Przejdź do zakładki Certyfikowani producenci żywności z Małopolski.
Copyright © 2024 | Fundacja Partnerstwo dla Środowiska