Publikacje

okladka.jpgGrupa fokusowa EIPAGRI Innowacyjne Zarządzanie Krótkim Łańcuchem Dostaw Żywności
RAPORT KOŃCOWY 30 listopada 2015
RAPORT, ZAŁĄCZNIKI

Raport koncentruje się na opisie sposobów tworzenia i uzyskiwania wsparcia dla wspólnych działań, w których więcej niż jeden rolnik, producent żywności, organizacja lub osoba zgadzają się na współpracę w celu opracowania krótkich łańcuchów dostaw żywności dla obopólnych korzyści producenta i konsumenta.

 

 

 

smacznehistorieokladka

Smaczne historie.
Przewodnik dla miłośników produktów lokalnych i regionalnych

pobierz pdf

Przewodnik przybliża ideę Klubów Zakupowych oraz prezentuje wybrane gospodarstwa i firmy (piekarnie, masarnie, pasieki i inne).

 

 

 

 

 

publikacje PLMCzłowiek, miejsce, produkt – tworzenie szczególnej więzi
Poradnik promowania jakości szczególnego pochodzenia i zrównoważonych oznaczeń geograficznych
Redakcja
Emilie Vandecandelaere, Filippo Arfini, Giovanni Belletti, Andrea Marescotti
Kraków 2014
pobierz PDF

 Publikacja „Człowiek, miejsce, produkt – tworzenie szczególnej więzi” wskazuje na 5 elementów dobrze funkcjonującego modelu wytwarzania i sprzedaży produktów lokalnych – jakościowego koła korzyści: identyfikację lokalnych produktów, kwalifikacja produktów, wynagrodzenie związane z działaniami marketingowymi, odnawianie lokalnych zasobów, polityki publiczne określające ramy instytucjonalne i potencjalne wsparcie na poszczególnych regionach koła.

Znasz jakieś ciekawe publikacje na temat produktów lokalnych i regionalnych oraz związanej z nimi tematyki? Chętnie przeczytamy – podziel się z nami informacją!