Klub Zakupowy Koszyk Lisiecki

KoszykLisiecki_logo

PRODUKTY DO TWOJEGO DOMU PROSTO OD ROLNIKÓW Z MAŁOPOLSKI

Koszyk Lisiecki został założony w ramach realizacji projektu Produkt Lokalny Małopolska. Naszym celem jest umożliwienie robienia zakupów prosto od rolnika, opierając się na autentyczności i wysokiej jakości produktów oraz ich wiadomym pochodzeniu. Osoby, które dołączą do naszego Klubu Zakupowego będą miały możliwość odżywiania się w sposób zdrowy i odpowiedzialny.

Jak działa Klub Zakupowy Koszyk Lisiecki?

1. Osoby lub restauracje zainteresowane zakupem zgłaszają się na listę mailingową pod adres: koszyk.lisiecki@gmail.com
2. Po zgłoszeniu i weryfikacji przez koordynatora Koszyka Lisieckiego, klient dostaje dostęp do strony internetowej, która zawiera aktualną informację o dostępnych produktach.
3.    Klienci za pomocą strony internetowej składają zamówienie od poniedziałku do środy do godz. 14.00.
4.    Miejsce odbioru produktów w czwartki:
•    „Chata Kryspinów”, Cholerzyn 361, 32-060 Liszki  w godzinach 16.30 – 19.30.
•    „Hotel Demel”, ul. Głowackiego 22, 30-085 Kraków  w godzinach 17.00 – 19.30.
5.  Dodatkowo w każdy poniedziałek na podany adres e-mail wysyłana jest informacja o nowościach i aktualnych promocjach w Klubie Zakupowym Koszyk Lisiecki.

Od pomysłu do realizacji – historia powstania Koszyka Lisieckiego

Ziemia Lisiecka od dawna znana jest ze swoich wyrobów – wędlin (w tym słynnej kiełbasy Lisieckiej), kukiełki, wikliny, twarogów, warzyw oraz owoców. Wszyscy o tym wiedzą, jednak nie wiadomo gdzie i od kogo te produkty można kupić. Dlatego na pomysł stworzenia marki lokalnej wpadły trzy organizacje: Stowarzyszenie na Rzecz Ziemi Lisieckiej, Stowarzyszenie Perspektywa ze Ściejowic oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Czułów, które wspólnie pozyskały 100 tysięcy złotych na organizację i promocję sprzedaży tradycyjnych produktów powstających na terenie Ziemi Lisieckiej. Projekt nosi nazwę „Koszyk Lisiecki – stworzenie stabilnego systemu pozyskiwania, wsparcia i sprzedaży produktów lisieckich dla mieszkańców aglomeracji krakowskiej”.

Organizacje pragną ożywić sięgającą co najmniej 200 lat, tradycję „grodzenia” koszyków wiklinowych, wyszywania ażurowych haftów, pieczenia chlebów, drożdżowych  kołaczy i bułek zwanych kukiełkami. Chcą przybliżyć mieszkańcom aglomeracji krakowskiej owoce, historię i tradycję tej ziemi, która od lat zasilała Kraków i okolice doskonałym jedzeniem i towarami. Wszystkie produkty w Koszyku Lisieckim są autentyczne, zdrowe, nawożone i przetwarzane tylko metodami naturalnymi.  Zbierane i przygotowane są w dniu odbioru, świeże, zdrowe i w dobrych cenach trafiają do konsumentów.

Jakie produkty można zakupić w Klubie Zakupowym Koszyk Lisiecki?

  • Wędliny: kiełbasa Lisiecka, szynka Mnikowska, schab pieczony, kiełbasa wiejska, kabanos, kiszka, salceson.
  • Pieczywo: kukiełki, chleby na zakwasie, ciasta sezonowe.
  • Nabiał: jaja, ser kozi, twaróg, ser bundz, miód.
  • Owoce sezonowe: czereśnia, wiśnia, agrest, porzeczka, borówka amerykańska, brzoskwinia, malina, śliwka, gruszka.
  • Warzywa sezonowe: nowalijki, ogórki, pomidory, ziemniaki, buraczki, marchew, fasolka, kalarepka, por.
  • Przetwory: soki, dżemy i nalewki z naszych owoców
  • Rękodzieło: wyroby wikliniarskie, lawendowe, hafty, serwety, koralekupuj_dobre_white_plm poprawka

Od kogo pochodzą produkty z Koszyka Lisieckiego?

  • Gospodarstwo tradycyjne Krystyna i Jan Kopeć – mleko, jaja, jarzyny. Gospodarstwo państwa Kopciów to 5 hektarów ziemi, którą odziedziczyli po rodzicach. Uprawiają głównie zboże i warzywa: ziemniaki, buraki, marchew, cebulę, pietruszkę oraz owoce. Hodują krowę, a także kaczki i kury. Dzięki temu mają własne mleko, śmietanę, masło, ser i jaja.
  • Gospodarstwo tradycyjne Stanisława Cyran – jaja, jarzyny. Gospodarstwo tradycyjne o powierzchni 1 ha. Posiadają kury, które karmią własnymi produktami z gospodarstwa. Uprawiają marchew, seler, rzodkiew, nowalijki, buraki, a także zboże, które nawożą naturalnym nawozem.
  • Gospodarstwo sadownicze Paulina Luzarowska – owoce. Nieduże gospodarstwo sadownicze słynie ze wspaniałych czereśni, wiśni, śliwek węgierek i borówki amerykańskiej. Nie posiada chłodni, więc sprzedaje owoce wyłącznie dojrzałe i świeże.
  • Gospodarstwo tradycyjne Monika Sumera – kozie mleko, warzywa. Gospodarstwo słynie z wyśmienitego mleka od kóz karmionych najlepszą trawą z lucerną. Ponadto uprawiają też ziemniaki i ogórki.
  • Przetwórnia mięsno – wędliniarska Bekonik Barbara Konik – wędliny tradycyjne. Przetwórnia Pani Barbary Konik, zlokalizowana jest w Mnikowie. Oferuje wysokiej jakości szynki, wędzonki, kiełbasy, pieczenie, pasztety, kaszanki oraz wiele innych wyśmienitych wyrobów wędliniarskich. Wszystkie produkty oparte są na starych recepturach i surowcach pozyskiwanych od lokalnych producentów z Małopolski. Ich pasztet z kurczaka zyskuje uznanie w wielu konkursach kulinarnych.
  • Wędliny Ściejowickie Mieczysław i Maria Kapusta – wędliny tradycyjne. Tradycyjny, rodzinny zakład wytwarza wspaniałe tradycyjne, pozbawione chemii wędliny. Słyną ze szynki ściejowickiej, kiełbasy żywieckiej oraz najlepszego na świecie kabanosa.
  • Gospodarstwo sadownicze Władysław Poniedziałek – owoce. Gospodarstwo prowadzi emerytowany profesor Akademii Rolniczej. Specjalizuje się w uprawie borówki amerykańskiej oraz brzoskwiń. Co roku zaprasza na samodzielne zbieranie brzoskwiń, z których można potem zrobić najlepszy w świecie dżem.
  • Gospodarstwo sadownicze Krystyna Solarz – owoce i warzywa. Gospodarstwo słynie z naturalnej uprawy warzyw, w szczególności ogórków, niezwykle słodkich pomidorów malinowych, marchwi, buraczków oraz cebuli. Uprawiają także agrest, wiśnie, gruszki, śliwy a także późne maliny.
  • Gospodarstwo rolno-sadownicze Władysław Tekieli – pomidory i owoce. Kilkuhektarowe gospodarstwo specjalizuje się w pomidorach (malinowe, śliwkowe, koktajlowe, czarne i wiele innych), ponadto uprawiają także śliwy, gruszki, czereśnie oraz maliny jesienne.
  • Gospodarstwo rolne Robert Lach – jaja. Gospodarstwo pana Roberta liczy duży kurnik dla ponad 150 kur, które hodowane są w wolnym wybiegu. Karmione są przede wszystkim zdrowym, naturalnym zbożem.
  • Gospodarstwo rolne Monika Tyrała – jaja. Pani Monika o swoje gospodarstwo, które składa się z ponad 100 kur z wolnego wybiegu dłba w sposób szczególny – serwuje im własną domową kuchnię, a także zboże.
  • Gospodarstwo agroturystyczne Dom pod Tyńcem – lawenda. Uroczy pensjonat z widokiem na klasztor w Tyńcu, specjalizuje się w uprawie lawendy. Na miejscu można zakupić świeże i suszone bukiety, aromatyczne wrzeciona, a także saszetki z lawendą.
  • Gospodarstwo pasieczne Danuta i Stanisław Feluś – miody. Gospodarstwo posiada kilka pasiek na terenie gminy Liszki. Wytwarzają wysokiej jakości miody, w szczególności polecamy lipowy, spadziowy, mniszkowy oraz rzepakowy.
  • Gospodarstwo sadownicze Maria i Kazimierz Konik – owoce. Gospodarstwo specjalizuje się w owocach. Uprawiają przede wszystkim różne odmiany malin, gruszy, czereśni oraz śliw.

Kupując produkty lokalne z Małopolski przyczyniasz się do:

– wspierania lokalnych rolników i producentów z Małopolski,
– aktywnej ochrony środowiska, w szczególności bioróżnorodności,
– poprawy zdrowia dzięki spożywaniu wysokiej jakości produktów wiadomego pochodzenia.

Polub: Facebook/koszyklisiecki

Zobacz film

Dla Klientów z okolic Nowej Huty i Krakowa zachęcamy do przystąpienia do Klubu Zakupowego Marchewka.

W przygotowaniu jest także kolejny Klub Zakupowy Smaki 4 Żywiołów – punkt odbioru będzie w Lanckoronie. Więcej o marce lokalnej Smaki 4 Żywiołów można przeczytać na naszej stronie w zakładce Smaki 4 Żywiołów lub na stronie: www.gosciniec4zywiolow.pl