Certyfikowane Produkty Lokalne z Małopolski na 11. Małopolskim Festiwalu Smaku

Już drugi rok z rzędu kuchnia festiwalowa Małopolskiego Festiwalu Smaku zostanie zaopatrzona w produkty od naszych współpracujący w projekcie producentów i rolników. Tym razem w większości produkty zostaną dostarczone od producentów, którzy zostali wyróżnieni znakiem jakości Produkt Lokalny z Małopolski, przyznawanym przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska. Jak wieść niesie „trwają przygotowania do wielkiej i smakowitej podróży po Małopolsce. Ta wyprawa będzie pełna niespodzianek. Od Wieliczki, przez Oświęcim, Wadowice, Miechów, Nowy Targ, Tarnów, Stary Sącz rozciąga się trasa kulinarnych doznań. Wytyczają ją niezwykłe aromaty i tradycyjne smaki” – czytamy na portalu Małopolska.pl.

Tegoroczną podróż kulinarną rozpoczynamy w Wieliczce już 7 czerwca. Władzę nad miastem przejmą wędliny z pobliskich Podstolic, a także sól wielicka – podstawa wielu dań i potraw oraz inne lokalne produkty, takie jak pstrągiekologiczne warzywa z pobliskiej Woli Batorskiej. Poznajcie producentów wspaniałych lokalnych produktów, które będziecie mogli skosztować nie tylko w potrawach przygotowanych przez szefa kuchni Bartłomieja Półcienniaka, ale także na stoiskach podczas całego wydarzenia.

Wędliny z Podstolic od Producenta Wędlin – Firmy Gawor

szczepan gawor plm
Tradycja wytwarzania wędlin z Podstolic sięga XVIII wieku, kiedy wyroby te słynące ze swej wyjątkowej jakości trafiały na królewskie stoły na Wawelu. Rodzina Państwa Gawor od pokoleń wytwarza naturalnie wędzone drewnem mięsa, które aromatem nawiązują do najlepszych staropolskich smaków. Wśród flagowych produktów, które zostały wyróżnione znakiem jakości Produkt Lokalny z Małopolski znajdują się szynka Podstolego, kiełbasa piszczańska, kiszka, boczek oraz pasztet wieprzowy. Szynki i mięsa z Podstolic można nabyć w sklepach oraz lokalnych targach na terenie Małopolski, m.in. na Targu Produktów Lokalnych w Nowej HucieTargu Pietruszkowym w Podgórzu.

Więcej informacji o producencie: www.gawor-wedliny.pl oraz na fanpag’u Gawor Produkcja Wędlin Jakość Tradycja.

Państwo Gaworowie do konkursu zgłosili dwa swoje produkty: Eko-kiełbasę myśliwską w kategorii Ekologiczne przysmaki oraz kabanos wołowy w kategorii Tradycyjne specjały. Koniecznie musicie spróbować i zagłosować!

Pstrągi od Pstrąg Ojcowski

magdalena i agnieszka pstrag ojcowski plm
Pstrąg Ojcowski to firma rodzinna, założona w przez pasjonatów, którzy postanowili przywrócić świetność stawom znajdującym się w sercu jednego z najpiękniejszych parków narodowych w Polsce, w Ojcowskim Parku Narodowym. Tradycja hodowli pstrągów w stawach w Ojcowskim Parku Narodowym sięga ponad 80 lat. Pierwsze wzmianki o gospodarstwie rybackim u wylotu doliny Sąspowskiej pochodzą z grudnia 1935 roku, kiedy to Jan Kowerski wspominał o hodowli pstrągów  w Ojcowie. W Ojcowie hodowane są pstrągi: tęczowy i potokowy, oba zostały uhonorowane znakiem jakości Produkt Lokalny z Małopolski. Pstrągi hodowane są w przepływowych, ziemnych stawach ze stałym dopływem krystalicznie czystej, źródlanej, dobrze natlenionej wody. Można je zakupić m.in. na nowo powstałym Targu Produktów Lokalny w Nowej Hucie, oraz dobrze już znanym Targu Pietruszkowym w Podgórzu.

Więcej informacji o producencie: Facebook/PstragOjcowski oraz na www.pstragojcowski.pl

Podczas konkursu głosujcie na Pstrąga Ojcowskiego w kategorii Smakołyki z legendą!

Aktualizacja: Pstrąg Ojcowski zajął III miejsce w konkursie podczas półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku. Gratulujemy!

Warzywa z Woli Batorskiej z gospodarstwa ekologicznego Lucyny i Marka Gawłów

marek i lucyna gaweł_gospodarstwo_ekologiczne
Niewielkie gospodarstwo Państwa Gawłów mieści się na skraju Puszczy Niepołomickiej, a produkty uprawiane są w ekologiczny sposób. W ofercie znajdują się pyszne ziemniaki, buraki, cebula, dynia, fasola, pietruszka, pomidory, rabarbar, rzodkiewka, sałata, szpinak, czy wiśnia. Możemy tutaj także kupić mleko oraz uważane za najzdrowsze jaja kur zielononóżek.

Więcej informacji o gospodarstwie: www.gospodarstwoekologiczne.eu

Pani Lucyna słynie także z niesamowitej kreatywności w komponowaniu nowych potraw, np. pierogach z pokrzywą, którymi zachwycał się Mikołaj Rey, czy sokiem pomidorowym z ekologicznych pomidorów, które prezentowała w ubiegłym roku. Tym razem do konkursu zgłosiła paluszki ziemniaczane z kwaśnym mlekiem w kategorii Ekologiczne przysmaki. Brzmi smakowicie? Musicie spróbować!

Aktualizacja: Placuszki ziemniaczane z kwaśnym mlekiem zwyciężyły w kategorii Ekologiczne przysmaki. Gratulujemy!

Po upalnym dniu, nie możecie przejść obojętnie wokół stoiska wody mineralnej Małopolanki Zdrój pana Marka Thiera, która również startuje w konkursie w kategorii Smakołyki z legendą. „Małopolanka Zdrój” wyróżnia się na rynku z powodu naturalnie niskiej zawartości sodu. Została wyróżniona znakiem jakości Produkt Lokalny z Małopolski oraz tytułem Agro Poland – Euro Quality oraz Najwyższa Jakość Małopolska. Małopolanka wydobywana jest ze źródła w Wiktorowicach leżącego na terenie Dłubiańskiego Parku Krajobrazowego.

Więcej informacji o produkcie: www.malopolankazdroj.pl oraz na fanpag’u MałopolankaZdrój.

Aktualizacja: Woda mineralna Małopolanka Zdrój
zwyciężyła w kategorii Smakołyki z legendą. Gratulujemy!

Do zobaczenia na półfinałach! Jeśli chcecie być na bieżąco dołączcie do wydarzenia 11. Małopolski Festiwal Smaku oraz polubcie nowy profil na Facebooku/Małopolskie Smaki. Śledzcie także nasz profil Produkt Lokalny Małopolska aby dowiedzieć się więcej o lokalnych produktach i producentach.