DR WOW w Marchewce. Przekonaj się, jak smakują lokalne produkty w kuchni naukowca
Jak ze świeżo wyciśniętego soku zrobić żelki? Czy z jajka można zrobić gumową piłeczkę? Jak smakują warzywne stempelki?
W niedzielę, 20 września, w godz. 11-14 Bistro Marchewka zaprasza na bezpłatne warsztaty kulinarne z DR WOW. Jest to wydarzenie towarzyszące w ramach Kombinatu Kultury Nowohuckiego Centrum Kultury.
Na pierwszy ‘palnik’ rzucimy czerwoną kapustę oraz herbatę. Kto by pomyślał, że tak pospolite rzeczy mogą mieć ukryte właściwości? Są bowiem naturalnymi pH-metrami – przy ich użyciu poznamy jakie substancję są kwaśne, a jakie zasadowe. Zbadamy odczyn niektórych produktów spożywczych.
Cytryna świetnie pasuje do lemoniady lub łososia, jest kwaśna w smaku, i ma tendencję do pryskania sokiem prosto w oczy podczas krojenia. Czy energię zawartą w owocu da się jakoś ujarzmić? Zbudujemy owocowo-warzywne ogniwa i spróbujemy za ich pomocą zasilić różne urządzenia. Uda nam się zaświecić żarówkę? Zobaczcie to sami!
Mąka to kolejny artykuł spożywczy z ukrytymi właściwościami. Zmieszana z wodą w odpowiednich proporcjach raz zachowa się jak ciecz, a raz jak ciało stałe. Można z niej formować kulki, ale pozostawiona w spokoju rozpłynie się po stole. Na naszych zajęciach zobaczymy ponadto, czy mąka jest palna oraz własnoręcznie postaramy się ją pozyskać z ziemniaka.
Trochę ochłody zapewni nam suchy lód, czyli stały dwutlenek węgla o temperaturze -78oC. Za jego pomocą przygotujemy owocowo-warzywny sorbet, efektownie schłodzimy naturalne soki, zrobimy lody i wiele innych ciekawych rzeczy.