Pierwsze eko bistro w Nowej Hucie. Wielkie Otwarcie Marchewka Bistro
13 czerwca w Nowej Hucie zostało otwarte Centrum Lokalnej Kultury Kulinarnej Bistro Marchewka. To pierwsze bistro w Krakowie, którego menu bazuje wyłącznie na lokalnych produktach od małopolskich rolników.
W ramach Dni Nowej Huty o wyjątkowej ofercie Marchewki mieli okazję przekonać się mieszkańcy Krakowa, którzy tłumnie przybyli do dawnej kawiarni Nowohuckiego Centrum Kultury. Wśród atrakcji podczas wielkiego otwarcia znalazły się warsztaty dla rodzin z dziećmi, m.in.: ze zdobienia jedzenia, wyplatania koszyków z wikliny i zwijania świec z wosku pszczelego. Lokalne produkty można było skosztować i zakupić na odbywającym się tuż obok Targu Produktów Lokalnych (w Podcieniach NCK).
Bistro Marchewka to odpowiedź na współczesne trendy, które nie tylko podkreślają znaczenie tego co jemy, ale skupiają się też na źródle pochodzenia żywności i sposobie jej przygotowania. To co decyduje o niepowtarzalności bistro to przede wszystkim kuchnia bazująca na sprawdzonych, domowych przepisach opartych na certyfikowanych produktach z Małopolski, jak również możliwość kupna zdrowych i pysznych miodów, serów górskich, pasztetów, czy tłoczonych na Sądecczyźnie soków. – Chcielibyśmy aby Marchewka stała się dla mieszkańców Nowej Huty centrum spotkań kulinarnych i edukacyjnych, miejscem które będzie dawać konkretną wiedzę o świadomym i zdrowym stylu życia – mówi prezes Fundacji Partnerstwa dla Środowiska Rafał Serafin.
Serdecznie zapraszamy do Bistro Marchewka codziennie w godzinach od 11.00- 18.00 oraz na co sobotni Targ Produktów Lokalnych.
Jeśli chcesz wiedzieć co serwujemy i organizujemy w Marchewce, polub nasz profil na Facebooku!
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami dotyczącymi Targu Produktów Lokalnych, dołącz do naszego wydarzenia na Facebooku!