Produkty lokalne z Małopolski na targach w Zakopanem

Sery górskie, owocowo-warzywne soki tłoczone, pasztety z fasoli, miody, suska sechlońska, suszone zioła, oleje tłoczone na zimno, powidła i syropy, chleby i ciasteczka, tradycyjne wędliny – tak będzie prezentowało się stoisko Fundacji Partnerstwo dla Środowiska na VI Europejskich Targach Produktów Regionalnych w Zakopanem w ramach realizacji projektu Produkt Lokalny Małopolska.

Przez pięć dni, od 12-16 sierpnia 2015 roku górską stolicę Małopolski – Zakopane odwiedzą wystawcy i turyści z całej Europy. W ciągu poprzednich lat w targach w Zakopanem uczestniczyło 741 wystawców z 23 krajów Europy, którzy wystawili 840 produktów regionalnych. W tym roku planowane jest przyjęcie 150 wystawców, którzy łącznie prezentować i promować będą około 250 produktów regionalnych.

ETPR są europejską imprezą wspierającą polskie rolnictwo oraz polskich producentów, podążają za trendami panującymi na rynku europejskim w aspekcie zdrowej żywności. W zgodzie z naturą i tradycją oferują publiczności produkty certyfikowane o charakterze regionalnym i tradycyjnym. W programie targów m.in. konferencja pt. „Działania na rzecz promocji, poprawy jakości i ochrony produktów tradycyjnych i regionalnych”, a także seminaria, pokazy rękodzielnicze, degustacje kuchni świata, konkursy i warsztaty oraz koncerty.

Targi są bezpłatne dla zwiedzających. Szczegółowy program dostępny na stronie targów.

Jeśli chcesz być na bieżąco z aktualnościami targowymi – polub nasz profil na Facebooku.