Specjały Marchewki Bistro na XI Małopolskim Festiwalu Smaku
Kaszotto i kotleciki z kaszy jaglanej oraz ziemniaków – tym częstowaliśmy podczas sobotniego finału XI Małopolskiego Festiwalu Smaku na Placu Wolnica. Nasz kucharz Jacek Wieczorkiewicz z Marchewka Bistro oraz ekspert kulinarny Jerzy Poznański opowiadali o naszym przedsięwzięciu Centrum Lokalnej Kultury Kulinarnej Marchewka Bistro.
Oprócz kuchni festiwalowej certyfikowane produkty Produkt Lokalny z Małopolski gościły również w drewnianych budkach – można było skosztować m. in. świeżo tłoczonych soków od Pawłowskich, niesamowity sok pomidorowy oraz wypieków od Lucyny Gaweł, Pstrąga Ojcowskiego oraz innych wędzonych ryb od Marka Mostowika, w tym także karpia zatorskiego, serów górskich od Janiny i Bolesława Bobaków, tradycyjnych wędlin od Przetwórstwa Mięsnego Płatek oraz od firmy Gawor Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja, wody mineralnej Małopolanka firmy THIER, pierogów od Marii Zdebskiej oraz innych produktów z Gospodarstwa Ekologicznego Roberta Tracza oraz Jana Czai.
Tytuł Małopolskiego Smaku 2015 zdobyła kiełbasa „Sucha Mądrego”, w której składzie jest tylko mięso, sól peklująca i przyprawy, żadnych chemicznych dodatków. Nasi współpracujący producenci też zdobyli swoje wyróżnienia. Pokrzywa w soku jabłkowym z Tłoczni Pawłowski zdobyła aż dwa wyróżnienia: wyróżnienie Komisji oraz Komisji Dziennikarskiej oraz nagrodę w kategorii „Smakołyki z legendą”, wyróżnienie Komisji zdobył także Pstrąg Ojcowski.
Wszystkim serdecznie gratulujemy i zachęcamy do obejrzenia fotorelacji