Targ Produktów Lokalnych powraca w nowej lokalizacji – w Nowej Hucie

Wraz z nadejściem nowej pory roku i rozpoczęciem nowego sezonu handlowego, Targ Produktów Lokalnych z Małopolski – edycja wiosna powraca. Tym razem namiot handlowy zlokalizowany będzie przed Nowohuckim Centrum Kultury.

Targ Produktów Lokalnych organizowany był przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska już od listopada 2013 r. i był pierwszym takim miejscem w Małopolsce. Cieszył się ogromną popularnością, zwłaszcza wśród miłośników dobrego odżywiania i zdrowego stylu życia. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Klientów i wytwórców produktów lokalnych z Małopolski zmieniamy lokalizację na Nową Hutę. Od 9 maja, co tydzień w sobotę, w godzinach od 9.00 – 14.00 zapraszamy wszystkich serdecznie do namiotu przed Nowohuckim Centrum Kultury, przy al. Jana Pawła II 232.

Powrót Targu Produktów Lokalnych to jednak nie tylko zmiany w lokalizacji, ale także innowacyjne podejście do handlu. Szczególny nacisk będziemy w tym sezonie kłaść na akcje edukacyjne, dotyczące między innymi: zdrowego odżywiania, znakowania żywności czy też poznawania lokalnych zwyczajów w trakcie spotkań z kołami gospodyń wiejskich i innymi pasjonatami lokalnych tradycji.

Data zaprezentowania nowej odsłony Targu Produktów Lokalnych – edycja wiosna jest szczególna, gdyż to właśnie w ten weekend, a dokładniej 10 maja,  na całym świecie, obchodzony jest Światowy Dzień Sprawiedliwego Handlu. Z tej właśnie okazji zapraszamy wszystkich na  zorganizowaną wspólnie z Koalicją Sprawiedliwego HandluFundacją Kupuj Odpowiedzialnie akcję edukacyjną pod hasłem: „Lokalnie i sprawiedliwie”. Inicjatywę w pełni popieramy i podpisujemy się pod zasadami Fair Trade: uczciwa cena za produkty, sprawiedliwe płace i odpowiednie warunki socjalne, przejrzystość, uczciwość i szacunek w relacjach handlowych.

Dodatkowymi atrakcjami podczas targu będzie stoisko edukacyjne „Paczki do Rolnika” – projektu realizowanego przez grupę rolników z rejonu Zakliczyna. Podczas targu lokalni rolnicy przybliżą nam metody ekologicznych upraw warzyw i owoców, a także wyjaśnią, czym różni się żywność produkowana lokalnie, od tej masowej, dostępnej w supermarkecie. Na stoisku Bistro Marchewka nie zabraknie też marchewkowych specjałów – kanapek z lokalnymi produktami, które posiadają certyfikat Produkt Lokalny z Małopolski oraz innych rarytasów, które już wkrótce serwowane będą w lokalu.

Targ Produktów Lokalnych oraz wydarzenia towarzyszące organizowane są w ramach projektu Produkt Lokalny Małopolska, którego celem jest propagowanie małych gospodarstw rolnych i lokalnego przetwórstwa jako szansy rozwoju gospodarczego regionu. Już niedługo w Nowej Hucie Fundacja Partnerstwo dla Środowiska otworzy Centrum Lokalnej Kultury Kulinarnej – Marchewka Bistro – targi, warsztaty oraz akcje edukacyjne będą jego częścią.

Szczegółowy plan wydarzeń: 09 maja, godz. 9.00 – 16.00:

Od godz. 9.00 – 14.00: Targ Produktów Lokalnych oraz produktów Fair Trade. Wśród wystawców będą producenci i rolnicy, którzy otrzymali certyfikat Produkt Lokalny z Małopolski. Certyfikatem przyznawany jest gospodarstwom i produktom, które są nierozerwalnie związane ze swoim miejscem pochodzenia, same produkty i ich składniki są w pełni identyfikowalne, a ich wyjątkowy smak zawdzięczają warunkom przyrodniczym Małopolski i tutejszej tradycji.

Od godz. 10.00 – 14.00: Warsztaty z projektowania eko-toreb. Ideą warsztatów jest zwiększenie świadomości uczestników, jak dużym zagrożeniem dla naszego środowiska są torby i woreczki plastikowe. W tym celu każdy będzie mógł wykonać własną torbę z naturalnych materiałów, która będzie idealna na zakupy na naszym targu.

Od godz. 10.00 – 16.00: Wielka edukacyjno – ekologiczna gra planszowa dla dzieci i młodzieży „Kupuj odpowiedzialnie”, zwracająca uwagę na odpowiedzialne zakupy. Do wygrania sprawiedliwe i słodkie nagrody od Szczypty Świata.

Od godz. 14.00 – 15.00 Panel dyskusyjny: Czym jest Fair Trade? Drobni rolnicy i pracownicy plantacji w krajach rozwijających się, znajdujący się na początku łańcucha produkcji, nie zawsze dostają sprawiedliwą część zysków z handlu produktami, które uprawiają. Niestety, bardzo często ceny, które dostają rolnicy za swoje produkty, są tak niskie, że nie są w stanie utrzymać z tego ani siebie ani swojej rodziny. Jest to wynik istniejących nierówności na świecie i niesprawiedliwych reguł rządzących handlem międzynarodowym. Sprawiedliwy Handel temu przeciwdziała, pomagając nieuprzywilejowanym producentom pokonać biedę i przejąć kontrolę nad swoją przyszłością. Przyjdź i sprawdź co możesz zrobić, by uczynić świat sprawiedliwym.

Lista wystawców na Targu Produktów Lokalnych:

Certyfikowani wytwórcy Produkt Lokalny z Małopolski:

  • Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja Agata i Szczepan Gawor – wędliny tradycyjne oraz pasztety.
  • Antoni Pawłowski, Tłocznia Owoców „Pawłowski” – tłoczone soki owocowo – warzywne.
  • Pstrąg Ojcowski – pstrąg tęczowy i potokowy.
  • Gospodarstwo ekologiczne Bio-Bugaj – warzywa okopowe i nowalijki.
  • Gospodarstwo ekologiczne Jerzy Świdergał – jaja ekologiczne.

Wytwórcy z Małopolski:

  • Janina Rzepka BACA – ser oscyp, ser górski grillowany z żurawiną.
  • Janina Molek – pasztety Fasolla z fasoli Piękny Jaś.
  • „Magi” Maria Zdebska i Agnieszka Gomółka – garmażerka, w tym: pierogi, naleśniki, krokiety.
  • Spiżarnia Doliny Karpia Marek Mostowik – świeże i wędzone ryby, przetwory rybne.
  • Bogusława Godzik – susz owocowy, herbaty owocowe.
  • Stefan Wójcicki – oleje tłoczone na zimno.
    Nadwiślańska Pasieka Ryszard Teska – miody, pyłek kwiatowy, pierzga.
  • Anastazja Przywara – owoce.
  • BIOGRA – producent orkiszu i jego przetworów – orkisz, mąka orkiszowa, otręby orkiszowe, paluszki orkiszowe.

Stoisko Marchewka Bistro – na stoisku do kupienia kawa, herbata oraz marchewkowe specjały, które już wkrótce serwowane będą w lokalu, w tym kanapki z lokalnymi produktami, które posiadają certyfikat Produkt Lokalny z Małopolski.

Gościnnie:

Stoisko sprzedażowo – edukacyjne Szczypta Świata – produkty Fair Trade, w tym: kawa, czekolada, yerba mate, herbaty oraz słodycze.

Stoisko edukacyjne „Paczki od Rolnika” – projektu realizowanego przez rolników z rejonu Zakliczyna wykorzystujący konwencję sprzedaży bezpośredniej. Poprzez stronę internetową www.rezerwacja.paczkaodrolnika.pl istnieje możliwość zamówienia lokalnej żywności wprost pod drzwi domu. Na stoisku lokalni rolnicy opowiedzą, czy różni się żywność produkowana lokalnie, od tej masowej, dostępnej w supermarkecie, a także w jaki sposób można zapisać się na dostawy „paczki od rolnika”.

Serdecznie zapraszamy!

Dołącz do naszego wydarzenia na Facebooku.