Wielkie otwarcie Centrum Lokalnej Kultury Kulinarnej Bistro Marchewka

Serdecznie zapraszamy na otwarcie Centrum Lokalnej Kultury Kulinarnej Bistro Marchewka w Nowej Hucie, które odbędzie się 13 czerwca w godzinach od 10.00 – 18.00.

W Polsce coraz większą popularnością cieszą się małe, klimatyczne restauracje bistro, wyróżniające się nie tylko znakomitą kuchnią, ale także przytulnymi wnętrzami, unikatową, wręcz rodzinną atmosferą oraz pewnością, że każdy gość opuści to miejsce najedzony. Marchewka jest nowym punktem na kulinarnej mapie Krakowa, mieszczącym się w dawnej kawiarni Nowohuckiego Centrum Kultury. To co decyduje o jej niepowtarzalności to przede wszystkim kuchnia bazująca na tradycyjnych polskich domowych przepisach, opartych na certyfikowanych produktach pochodzących z Małopolski.

W planie warsztaty i animacje dla dzieci, m.in. warsztaty ze zdobienia jedzenia, wikliniarskie, upcyklingowe, pokaz kulinarny w wykonaniu mistrza kuchni Jerzego Poznańskiego wraz z degustacją produktów lokalnych, oznaczonych certyfikatem Produkt Lokalny z Małopolski, pokaz filmów o małopolskich wytwórcach żywności, Targ Produktów Lokalnych, a także wiele innych atrakcji i niespodzianek.

O Centrum Lokalnej Kultury Kulinarnej Bistro Marchewka:

Tworzymy miejsce do wypoczynku z rodziną i przyjaciółmi. Zapraszamy na śniadania na trawie, warsztaty edukacyjne, gry miejskie, kino letnie, spotkania klubu zakupowego oraz cykliczny marchewkowy Targ Produktów Lokalnych w każdą sobotę w godz. 9.00 – 14.00.
– Dzięki kafeterii na kółkach zadbamy również o uczestników wydarzeń kulturalnych organizowanych w całym NCK. Dla dzieci i młodzieży zapewnimy dostęp do zdrowych napojów i przekąsek, a okolicznym biurom i ich pracownikom przygotujemy serwisy kanapkowe.
– Nudzie mówimy: precz! Dla najmłodszych gości Marchewki przygotowujemy niezwykłą, ścienną grę na temat produktów lokalnych z Małopolski.
– Marchewka jest upcyklingowa i kolorowa! Do stworzenia wyposażenia wykorzystujemy m.in. butelki PET i makulaturę.
– Bistro Marchewka zapewni stały zbyt lokalnym rolnikom i małym producentom. Menu oparte będzie na produktach, które uzyskały znak jakości Produkt Lokalny z Małopolski, przyznawany przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska.
– Nowa Huta wybudowana na czarnoziemach – najżyźniejszych glebach, cierpi obecnie na niedosyt miejsc, gdzie można zdrowo, lokalnie i smacznie zjeść. Nowohucianie i nie tylko czekają na nas!
Łączymy pokolenia, budujemy relacje wsi z miastem, aktywizujemy mieszkańców. To pierwsze takie przedsięwzięcie w Małopolsce!

                         marchewka1     marchewka2

Centrum Lokalnej Kultury Kulinarnej Marchewka Bistro to wspólne przedsięwzięcie Fundacji Partnerstwo dla ŚrodowiskaNowohuckiego Centrum Kultury. Powstaje w ramach realizacji przez Fundację projektu Produkt Lokalny Małopolska. Celem jest popularyzacja idei zdrowego odżywiania i zachowań pro-ekologicznych oraz przede wszystkim promocja pysznego jedzenia, które pochodzi od lokalnych, małopolskich rolników i producentów.

bistro marchewka otwarcie cover kor22

Tworzymy marchewkową rewolucję w Nowej Hucie! Dołącz do naszego wydarzenia na Facebooku i zaproś swoich znajomych!