Wmurowanie kamienia węgielnego w miejscu budowy Inkubatora Kuchennego

18 września w Zakrzowie dokonano uroczystego wmurowania kamienia węgielnego w miejscu budowy Inkubatora Kuchennego. Swoją obecnością zaszczyciło wielu znamienitych gości takich jak m.in.: Marszałek Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej Małgorzata Kidawa-Błońska, Wiceminister Środowiska Dorota Niedziela, Marszałek Województwa Małopolskiego Marek Sowa, Poseł na Sejm Joanna Bobowska, Radni Powiatu wadowickiego Zbigniew Fraś oraz Maciej Koźbiał, Wójt Gminy Mucharz Wacław Wądolny. Gospodarzami wydarzenia byli wójt Gminy Stryszów Jan Wacławski wraz prezes Stowarzyszenia Lokalnej Grupy Działania Gościniec 4 żywiołów Renata Bukowska, która jest również menadżerką projektu Inkubator Kuchenny. Nie zabrakło także samych kontrahentów Inkubatora oraz zespołu projektu Produkt Lokalny Małopolska z Lanckorony i z Fundacji Partnerstwo dla Środowiska.

Podczas spotkania podpisano dokument rozpoczynający i upamiętniający budowę Inkubatora Kuchennego.

Po podpisaniu dokumentu i zabezpieczeniu go w tubie wraz z aktualnym zdjęciem budynku i pierwszymi stronami gazet z tego dnia przystąpiono do wmurowania dokumentu upamiętniając tak ważne wydarzenie.

 

Zakończenie budowy Inkubatora zaplanowane jest w przyszłym roku. Do tego momentu rolnicy i producenci lokalnych produktów mogą skorzystać z  uruchomionych w ramach projektu PLM kuchni szkoleniowo- produkcyjnych w Stroniu oraz w Świnnej Porębie.

Zapraszamy do obejrzenia relacji TVP Kraków.